O nama:

Sjedište preduzeća „RABIC“ je u ulici Hamdije Čemerlića 35; a osnivač, direktor i vlasnik je Goran Mikulić.Izdavaštvom se bavi od 1995. godine. To je danas osnovna djelatnost po kojoj je ova kuća i poznata (dva puta najbolji izdavać na području Federacije). Za posljednjih desetak godina objavili smo obimnu biblioteku autora i dijela značajnih za kulturu i izdavaštvo naše države. Biblioteka CIVIS u okviru koje knjiga prvijenac Izeta Sarajlića „Knjiga oproštaja“ doživljava tri izdanja, prevedena na 13 jezika i objavljana u 53 zemlje svijeta. Potom se objavljuju knjige 1997. godine sabrana djela Izeta Sarajlića; „Princ palikuća u Sarajevu“ Fadil Ademović; „Posljednji ambasador“ Miroslav Jančić; „Privatana pisma“ Jamila Hadži Mustafić; „Poslovni riječnik“ Nenad Nikolić; „Tehničko pitanje“ Mirsad Zorabdić. Godine 1998. godine objavljena knjiga „Kriza globalnog kapitalizma“George Sorosh; „Tajni razgovori u Karađorđevu“ Miloš Minić. Pokrenuli smo ediciju „Evergreen“; u okviru koje je početkom 2005. godine objavljena prva knjiga, zbirka poezije Miše Marića „Pan s crnom frulom“; zatim „Povratak Mostaru“ Pere Zubca; „Brzim preko Bosne“ knjiga izabrane poezije kantautora Arsena Dedića; a u povodu 50 godina smrti i 75 godina dolaska Tina Ujevića u Sarajevo objavljena je knjiga poezije „Most na Miljacki“, vjerovatno najvećeg pjesnika našeg jezika.

Posebno napominjem biblioteku eseja nazvana smeđa biblioteka, za tu biblioteku
su pisali najpoznatiji esejisti:

• Aziz Hadžihasanović „Krleža, Bosan i rat“ dva izdanja
• Fra Petra Anđelović „Fratar i njegova Bosna“ tri izdanja
• Željko Ivanković „Tetoviranje identiteta“ tri izdanja
• Dubravko Lovrenović „Povijest est magistra vitae“ pet izdanja
• Enver Kazaz „Neprijatelj ili susjed u kući“ dva izdanja
• Esad Bajtal „Država na čekanju“ dva izdanja
• Alen Kristić „Religija i moć“ prvo izdanje

Upravo su objavljene knjige: Marko Vešović «Tunjo veliki i u Tunje mali», Tarik Haverić «I vrapci na grani» i Nerzuk Ćurak «Filozofija zagrljaja» za istu biblioteku.

Ova izdavačka kuća za svako izdanje organizuje vrlo uspješne i promocije svojih knjiga koje su izuzetno dobro posječene i obogačene umjetničkim programom. Na primjer: Promocija Tina Ujevića je urađena sa Arsenom Dedićem i zagrebačkim glumcem Goranom Matovićem. Promocija Fra Petra Anđelovića je rađena uz učešće Sarajevskog gudačkog kvarteta. Promocija Sarajevske Hagade je rađena sa muzičkim duetom iz Sarajeva, folklornim ansamblom i glumcem Miki Trifunovićem itd.

Također na kraju svake godine pripremimo za naše prijatelje neko kulturno dešavanje kao što su bili koncert Arsena Dedića, koncert Jovana Kolunđije, koncert Sarajevskog kvarteta i drugi.

O nama:

Veliku zainteresovanost za našu izdavačku djelatnost postigli smo objavljivanjem knjiga Fojnički grbovnik; Monografije Sarajevo (knjige koja je dobila nagradu za nalijepšu knjigu na Međunarodnom sajmu knjige u Beogradu); kao i izdanjem faksimilnog primjerka vrijedne knjige« Sarajevska Hagada», Svete Jevrejske knjige; koja je dobila nagradu za najbolju opremljenost i kao naj dragocijeniji eksponat na sajmu knjige u Ljubljani. Faksimil je urađen u vrlo malom broju primjeraka, tačnije 613 i ovo naše izdanje je većim dijelom urađeno ručno zbog toga što smo težili da se što više približimo orginalu.

Slijede vrlo dobro odabrane i uređene, a posebno dobro primljene monografije kod čitalaca: Stari zanati, Monografija Sarajevska Hagada, Monografija Stećci, još jedna Monografija Sarajevo, najnovije izdanje Fojničkog grbovnika koji je redizajniran i dopunjen novim opisima starih obitelji koje se spominju u grbovniku.